sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Plimbari zilnice

Nu am pretentiile unui formator de opinie,dar imi permit sa scriu despre lucruri care ma intereseaza...asa ca puteti citi ce aberez eu aici sau puteti trece mai departe la ceea ce va intereseaza!Oricare ar fi alegerea voastra,eu va multumesc ca ati accesat acest blog!Lectura sau shopping placut!

Imi place mult sa ma plimb,insa nu imi place ceea ce vad in timpul plimbarilor...Ceea ce a constituit candva un oras unitar din punct de vedere arhitectural a devenit astazi un spatiu lipsit de orice regula urbanistica sau bun simt.Si prin asta ma refer indeosebi la perioada post-comunista, care a adus cu sine un sentiment al libertatii ce
s-a tradus in sfidarea oricaror reguli.Astfel,au aparut o serie de constructii noi,cu volume din ce in ce mai complicate, suprapuse intr-un mot cat se poate de fantezist, cu prea multe muchii,cu acoperisuri in nenumarate ape, cu ferestre intr-o mare diversitate de dimensiuni si forme geometrice si cu decoratiuni dintre cele mai (ne)inspirate.
Gustul precar al zilelor noastre se materializeaza intr-o serie de forme compuse intr-un mod cel putin bizar, in finisaje de proasta calitate,pe scurt,in proiecte indoielnice, pentru care isi dau mana beneficiarii si arhitectii.
Ce v-ar placea?Nuante monocrome, case asemanatoare din punct de vedere arhitectural sau puzderia de culori care se poarta in ultimul timp(de la oranj la mov) si colosi executati din materiale ieftine ce poarta denumirea generica de "cladiri de birouri"?
Ati prefera sa locuiti intr-una din casele de mai jos?Cele atat de apreciate de majoritatea romanilor sau ati prefera ceva doar al vostru,un proiect facut special pentru voi?
Va plac?Inventivitatea oamenilor "buni la toate" se remarca si in ceea ce privesti finisajul fatadelor, si nu ma refer doar la gama cromatica(care, intre noi fie vorba, ma face sa calc pedala de acceleratie si sa trec mai departe) ci si la placarea cladirilor cu diferite materiale,care ar trebui sa aiba cu totul si cu totul alta destinatie...
Am atat de multe exemple de dat,incat nu cred ca mi-ar ajunge spatiul...o sa ma rezum la cateva proiecte executate de difersi arhitecti prin toata tarile lumii...PENTRU CA EI POT!!!Pentru ca ei isi dezvolta bunul gust pe cand noi cultivam cu mare atentie kitch-ul,promovam non-valori si ne facem singuri-singurei proiectul casei de vis(de visul cui...??)
O casuta mica,eco, executata in Africa de Sud,proiectata e arh. Pietro Russo
Conceptul acestei case eco este unul simplu" play/live/sleep" si cred ca e suficient...

Eh?Cum vi se pare? Un spatiu atat de simplu si totusi atat de bine compartimentat,caldura pe care o emana,amplasamentul de vis...

La noi ar fi iesit ceva de genul...
(si ,da, stiu a cui e...e a unui nene extrem de sarac,dar cu duhul...la banii investiti intr-o casa de 1.350 mp,putea investi si intr-un arhitect de renume,nu un neica nimeni cu 12 clase,dar care lucreaza in constructii)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu