joi, 10 octombrie 2013

Colectionarul de oase


Cum e cel mai bine sa incepem o recenzie daca nu cu cateva date despre autorul carti?
Deci, Jeffery Deaver s-a nascut pe 6 mai 1950, in Illinois, USA.Este absolvent al Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii Missouri si are o diploma in drept de la Universitatea Fordham.A debutat ca jurnalist, apoi a profesat ca avocat, ca intr-un tarziu sa imbratiseze cariera scriitor, ajungand cunoscut la nivel mondial.De-a lungul timpului primeste mai multe premii literare.
A publicat pana in prezent 21 de romane care s-au bucurat de un enorm succes, fiind traduse in 35 de limbi si figurand pe cele mai importante liste de bestselleruri din intreaga lume.
A fost nominalizat de 6 oi la Edgar Award, decernat de Mystery Writers of America si a obtinut un premiu Anthony, Gumshoe Award, trei Ellery Queens Reader's Awards for Best Short Sroty oh the years si W.H. Smith Thrumping Gold Read Award. 
De asemenea, i s-au mai decernat The Crime Writers Association of Great Britain;s Ian Fleming Steel Dagger Award si The Shory Story Dagger
Mai multe romane au fost ecranizate, cel mai cunoscut film fiind "The bone collector", ce ii are in rolurile principale pe Angelina Jolie si Denzel Washinton.

Seria Lincoln Rhyme cuprinde:

The Bone Collector (1997) - Colectionarul de oase
The Coffin Dancer (1998)
The Empty Chair (2000) - Scaunul Gol
The Stone Monkey (2002) - Maimuta de piatra
The Vanished Man (2003) - Omul disparut
The Twelfth Card (2005) A douasprezecea carte
The Cold Moon (2006) - Luna rece
The Broken Window (2008)
The Burning Wire (2010)
XO (2012) — small appearance
The Kill Room (2013)





Titlu: Colectionarul de oase - The bone collector
Anul Aparitiei 2007
Nr. pagini: 560
Format: 130x200
Editura: Polirom

"Colectionarul de oase" este primul volum din seria Lincoln Rhyme, scris in 1997 si aparut in Romania in anul 2007, la editura Polirom.
Volumul de fata ni-l introduce pe Lincoln Rhyme, fost sef al departamntului de medicina legala al politiei din New York, a cerei pricepere devenise legendara, dar care sufera un accident la locul crimei si ramane complet paralizat de la gat in jos.
Pe langa povestea politista propriu-zisa aflam si povestea lui Lincoln, decizia lui de a se sinucide(asistat- cum altfel?),povestea politistei sexy Amelia Sachs, care intamplator ajunge prima la scena primei crime si se dovedeste de real ajutor in investigarea urmatoarelor scene.
Romanul are cate putin din toate: termeni tehnici, date reale, povesti interesante, istoria orasului N.Y., povesti de dragoste, rasturnari de situatie.
Lectura te prinde de la primele pagini si te determina sa te opresti abia la sfarsitul cartii.

Cateva citate:
"Carnea imbatraneste si poate fi lipsita de forta {...}.Oasele sunt cea mai puternica parte a corpului.Oricat de varstnica ne-ar fi carnea, oasele ne sunt mereu tinere.Mi-am propus un tel nobil si nu pricep de ce i s-ar putea opune cineva.Le-am facut tuturor un bine.Acum sunt nemuritori.I-am eliberat.I-am curatat pana la os.", 
Sit Thomas Browne spunea: Cand viata e mai cumplita decat moartea, adevarata vitejie e sa traiesti. Curajul in fata adeversitatilor insurmontabile...Argumentul clasic in favoarea vietii.

Moartea vindeca singuratatea.Vindeca tensiunea. Vindeca dorinta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu