miercuri, 9 octombrie 2013

De sezon : Macesele !


           Bogate in vitaminele B1, B2, C, K si PP, macesele sunt fructe de toamna utilizate in medicina naturista datorita beneficiilor pentru sanatate inca din antichitate.Macesele cresc pofta de mancare, vindeca acneea si intaresc imunitatea organismului, lucra atat de necesar in aceasta perioada a anului,cand virozele pandesc la tot pasul.


Ce contin macesele?
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina K implicata in prcesele de coagulare a sangelui
  • Vitamine din complexul B
  • Vitamina PP
  • Minerale ca :magneziu,potasiu,sodiu dar si substante puternic detoxificante care inlatura radicalii liberi si stresul oxidativ.

Macesele sunt campioanele fructelor in vitamina C continuta (de 4-16 ori mai mult decat citricele). 100g de macese contin 2000 mg de vitaminca C.
Macesele care cresc in zonele de munte si de deal (la peste 800 m altitudine) au un continut de 10 ori mai mare de vitamina C fata de cele care cresc in zonele de ses.
Vitamina C este un antioxidant puternic si ajuta la absorbtia fierului in organism si la fixarea calciului.Tot vitamina C ajuta la vindecarea ranilor,impiedica sangerarea gingiilor,creste rezistenta la infectii si ajuta organismul sa faca fata surmenakului fizic si intelectual.
Necesarul zilnic de vitamina C este de 125-150 mg.Consumul a trei macese pe zi asigura acest necesar!
Vitamina A: intre 500-3000 mg la 100 mg pulpa macese, fiind de 2 ori mai bogate in vitamina A decat caisele.
Vitamina E (tocoferol)- cea mai mare cantitate se gaseste in semintele de macese.

Beneficiile maceselor.
Preparatele pe baza de macese se recomanda in urmatoarele afectiuni:
  • anemie
  • avitaminoze
  • stari de convalescenta si postoperatorii
  • raceala, gripa si infectii respiratorii
  • scaderea imunitatii
  • cancer
  • boli cardiovasculare (previn puseele de hipertensiune, previn crizele de angina, regleaza nivelul colesterolul)
  • artrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, reumatism
  • afectiunile hepatice si biliare:hepatita,colecistita, litiaza si colici biliare
  • viermi intestinali (oxiuri,ascarizi, gierdia si tenia)
  • fragilitate capilara,circulatie periferica deficitara
  • unei extras din macese se foloseste in arsuri solare, acnee , pentru a reduce cicatricele, ridurile
  • afectiuni renale
  • alergii
  • afectiunile aparatului digestiv(enterocolite,gastrite,constipatie,diaree).


Preparate din macese

Macerat de macese
Pentru a beneficia de multitudinea de vitamine continute de macese, se recomanda  consumul fructelor crude, dupa indepartarea semintelor.Se poate prepara o bautura vitaminizanta si energizanta din macese: 
100 g de macese zdrobite, se tin 12 ore intr-un litru de apa.Apoi se strecoara si se consuma lichidul obtinut, la care se poate adauga lamaie si miere.

Ceaiul de macese
Se obtine prin oparirea fructelor cu apa clocotita:
1 lingurita fructe zdrobite (pulpa maruntita) la o cana de apa clocotita.
Se infuzeaza acoperita 10-15 minute si se indulceste cu miere.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu